14 Mart 2015 Cumartesi

Aikido ve çocuk

 Eşim 21 yıldır çok severek aikido yapıyor,kendisi 4. DAN  İstek Vakfı okullarında öğrencilere 5.DAN Halis DURAN hocanın yanında AİKİDO dersi veriyor.Çocuklara 6 yaşından sonra öneriyorlar aikidoyu
Her savaş sanatı gibi Aikido da bedenin her zaman hazır ve zinde olmasını gerektirir. Karşılaşılacak sorunlara her an etkili çözüm üretebilmek zinde ve sağlıklı bir bedenle mümkün olabilir. Bu nedenle Aikido çalışmaları kasların dengeli gelişerek güçlenmesine, vücut duruşunun düzelmesine, vücudun esnekliğinin artmasına ve denge hissinin gelişmesine neden olur. Sağlıklı bir beden ileri yaşlarda karşılaşılabilecek sağlık problemlerinin en aza indirilmesine yardımcı olur. 

Aikido, kişisel gelişim üzerindeki olumlu etkileri ile çocuk gelişiminde de son derece yararlıdır. Aikido tekniklerini öğrenen çocuklar, karşılaşabilecekleri fiziksel ve duygusal tüm zoruluklara baş edebilmek konusunda avantajlı olur. Çünkü Aikido teknikleri, güce karşı güç kullanmayı değil, gücü kontrol etmeyi öğretir; yani sorunlar karşısında stress yaşayarak yeni sorunlar yaratmayı değil, sorunlar karşısında çözüm üretmeyi öğretir.

Her saldırı, günlük hayatta karşılaştığımız bir sorunu sembolize eder. Her teknik de o sorunu çözmek için seçtiğimiz çözümü. Çocuklar sosyal sorunları karşısında ya sert davranıp, vurup kırıp, sorunu daha büyümeyi seçebilirler ya da sorunların değiştirdiği koşulları kendi yararlarına göre değiştirip, saldırıyı yönlendirmeyi ve çözüm üretmeyi öğrenebilirler. 

Esas zafer kendine karşı kazanılan zaferdir ve çocuklar Aikido ile bunu daha rahat içselleştirebilirler. Akıllarında müsabaka fikri olmadan özgürce dersin tadını çıkartırlar. 

Bu nedenle öğrenciler doğal hareket etmelidirler. Çocuklar da en iyi doğal davrandıkları zaman öğrenirler. Dahası çocukların hareketleri büyüklere göre daha doğal olduğundan aikido öğrenmek konusunda avantaja sahiptirler. Derste çocuklar koşar, zıplar, birbirlerinin üzerine atlar. Bunların hepsi oyun oynayan çocuk davranışlarıdır ve bu oyun dünyası gerçek bir öğrenme ortamı olduğu gibi kendi yaşıtları ile herhangi sosyal bir kaygısı olmadan rahatça iletişim kurabildiği bir yerdir.


Aikido sınıfı, savunma sanatları eğitimi çerçevesinde, çocukların kendi kişisel benliğini geliştirebileceği bir yerdir. Derslerde emniyet için uygulanan kurallar olmakla birlikte aslında sınıf, çocuk için oyunla öğrenme ortamıdır. Bu sayede çocuklar öğrenirken bir yandan da kendilerini tanıyabilirler.

1 yorum:

2zlerimiz dedi ki...

Mineciğim, o zaman 6 yaşında ruhilin yanındayız ona göre.Bizim oralara yakın yerlerde ders versin olur mu?.:-))))