3 Temmuz 2015 Cuma

Altın Palmiye Ödüllü iki film

1982 Yılında YOL filmi Yılmaz Güney ve Şerif Gönen'e Altın Palmiye ödülü kazandıran ilk Türk Filmidir.Müzikler Zülfi Livaneliye ait.12 Eylül darbesinin yarattığı toplumsal sorunlara ve  Kürt sorunlarına değindiği için 1999 yılına kadar yasaklı film oldu.Cezaevinden bir grup mahkum 5 günlük izin alır ve dışarıda başlarından geçen olayları,dışarının içeriden farklı olmadığı  hatta daha acımasız bir dünya olduğunu görürler


Yılmaz Güney'in şu meşhur pozu ,bu karelerin her sene artması dileği ile.

67.Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği KIş uykusu filminin oldu.Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır,senaryosunu eşiyle beraber yazmışlar.

Kapadokya ya yıllar önce bir kongre için gitmiştim ,bu filmi izleyip de gitmek istemeyen olamaz diye düşünüyorum ve sonbahara kısa bir gezi sıkıştırmalıyım.
                  Kadro zaten süper olmuş Haluk Bilginer usta oyuncu olduğunu göstermiş.Aynı zamanda  film Oscarda da en iyi yabancı film dalında da aday oldu.Türk sinemasının başarısıdır bu ve tam da 100. yılında çok anlamlı.
Entellektüel emekli bir oyuncu olan Aydın'ın etrafında dönen olaylar.Aydın'ın tek yaptığı küsmek,şikayet etmek ve küçümsemek ,vardır ya etrafımızda böyle insanlar,  bir işe de yaramazlar  tembeldirler işte onlardan.Aydın dan sıkılmış ,bıkmış bir eş ve ona benzeyen kız kardeş.Burjuvaya çok güzel bir eleştiri filmi olmuş.Film 3 saat ama  hiç merak etmeyin nasıl geçecek anlamayacaksınız ,hatta bir 3 saat daha olsa da izlesem dedim.

Hiç yorum yok: