19 Ekim 2013 Cumartesi

SONBAHARA DAİR.....


YAPRAK DÖKÜMÜ - CAN YÜCEL

Sararıp dökülmeden önce kızaran yapraklar ki onlar
Şan verdiler ortalığa bütün bir sonbahar

Mevsim dönüp de yeniden yeşermeğe başlayınca rüzgar
Çıplaklığında o atın yine onlar koşacaklar
O çocuklar
O yapraklar
O şarabi eşkiyalar

Onlar da olmasa benim gayrı kimim var?

 ADIM SONBAHAR  -ATİLLA İLHAN
nasıl iş bu
her yanına çiçek yağmış
erik ağacının
ışık içinde yüzüyor
neresinden baksan
gözlerin kamaşır

oysa ben akşam olmuşum
yapraklarım dökülüyor
usul usul
adım sonbahar



HAVA SOĞUK - NAZIM HİKMET


Hava puslu, soğuk
Kırlar koyu, kırmızı
Saman sarısı, ölü yeşil
Kış gelmek üzere oysaki gönül
Kışa girmeye hazır değil

15 Ekim 2013 Salı

Kuzey Ali resim yapıyor

 Resim yapmayı çok sever kuzey,önceleri resim yaparken ben anlatırdım kuzey resmini yapardı ,artık kuzey hikayesini hem anlatı hem resmini yapıyor.
 Bu resimde kuzeyin yılan arkadaşı varmış ona evi gezdiriyormuş.(yılan nereden mi çıktı?oyun hamuruyla yapabildiğimiz en güzel hayvan ,omuzuna koyuyoruz evi dolaşıyor yılanla)
 Burası da büyük parkjağaçlar ,köpekler ve araba var oralarda.
Burası da küçük parkımız top oynuyormuş burada,sarı küçük top benim büyük top kendisininmiş.

6 Ekim 2013 Pazar

Keçiboynuzu yemenin tam zamanı












Akdeniz bölgesinde yetişen keçiboynuzunu turistler''Yakup peygamberin ekmeği ''olarak bilirler.1.Dünya savaşında da askerlerin en önemli besin kaynağı olmuş.
En önemli özelliği nefes darlığına iy gelmesi,besleyici olması ve kan yapıcı olması.
Ayrıca: Akc kanserine karşı koruyucu etkisi bilinmekte,
sinirleri rahatlatır,hafıza için çok iyidir,özellikle çocukların zeka ve kemik gelişimini destekler
kemik erimesini azaltır(bayanlar dikkat!!!!!).
İçerisinde E vitamini,kalsiyum.potasyum,sodyum,yüksek doğal şekerler,zengin mineraller ve vitaminler var.
Eylül ve aralık ayları hasat zamanı yani taze taze yemek için tam zamanı , ben de nazilliden bilenler bilir pınar hanımın çiftliğinden sipariş verdim, sürekli ailecek kemirip duruyoruz.Yazın özlem hanımın tavsiyesi ile yedim ve çok beğendim taze keçiboynuzunu ,şimdi ise bağımlısı oldum diyebilirim.Eve girer girmez mutfağa yönelip bir tane kendime bir tane de kuzeye veriyorum ,yukarıdada yemeğe çalışan kuzeyin halleri  :)

3 Ekim 2013 Perşembe

Üç çiçek

Jose Saramago ölümün olmadığı bir ülkede oluşan kaosu hayretler içerisinde okuyorum.Doğum ve ölüm ekseni üzerine kurulan herşeyi sorguluyor,herşey anlamını yitiriyor.Henüz okuyorum bakalım nasıl çözülecek kaos
Kalp ağrısı ve Zeyno'nun oğlu serisinin sonuncusu TATARCIK balıkçının kızı Lale'nin yeni cumhuriyetle beraber toplum içinde yükselişini anlatıyor.Hep kadını anlatıyor ,irdeliyor ondan mıdır bu yazarı çok sevmem?
Ve Ursula, ayrımsız bir dünya sunuyor,cinsiyet ayrımı olmadan nasıl oluru okuyoruz.Bu dünyanın sakinleri çift cinsiyetli,yani cinsel kimlik yok.İnsanın zihin kapasitesini zorluyan bir roman,güzel bir bilim-kurgu.

1 Ekim 2013 Salı

Nar mevsimi bol bol yiyelim

Nar mevsimi geldi bol bol tüketelim ,rahmetli dedemin en sevdiği meyvedir nar ,her yememde anarım ve dua okurum.Narın kendisi,şerbeti,ekşisi hepsi birbirinden güzel,şerbetini  yapayım bu aralar aklıma gelmişken.Anneciğimin de bahçesinde kocaman nar ağacı vardı geçen sene kurudu gitti artık yerini mi beğenmedi yoksa annemin demesi nazar mı değdi bilinmez.Faydalarına gelincede;bağışıklık sistemini arttırır,kolesterol içermez,antioksidandır,içerisinde yüksek folik asit ve c vitamini var  daha ne olsun efenim ,bir de parlak ve genç bir cilt için şart :)

Nar şerbeti tarifi: Malzemeler:1kilo ekşi nar,1 kilo şeker,1 limon
Yapılışı :Nar şerbeti ekşi nar ile yapılır. Nar suyunu elde etmenin birkaç yolu vardır. Narlardan birini alın , kabuklarını ayıklayın ve tane haline getirin. Bir tel süzgeçten geçirip suyunu çıkarın. Bir diğer yöntem ise, katı meyve piresiniz varsa narı içine atıp iki dakikada suyunu çıkarmanızdır.
 Bir kilo şekeri bir tencereye döktükten sonra üzerini örtecek kadar su ilave edin. Kısık ateşte şeker eriyene kadar kaynatın. Limon suyunu da ilave edip soğumaya bırakın.Hazırlanan şerbet soğuyunca nar suyuna yavaş yavaş karıştırlıp ilave edilir.